- Geplaatst door Tess Jansen
Zwangerschapstests zijn al vele jaren de handigste en gemakkelijkste manier voor een vrouw om haar zwangerschap te controleren. Ze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar, en iedereen kan ze kopen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit type test geen 100% bevestiging van de zwangerschapsstatus biedt en op het juiste moment moet worden gedaan, wil het resultaat zinvol en betrouwbaar zijn. Wanneer moet je een zwangerschapstest doen? Hoe ziet zo’n test eruit en is er een kans op een fout? Hier zijn de belangrijkste feiten over zwangerschapstesten!
Inhoudsopgave
Wanneer kun je het beste een zwangerschapstest doen – kies het beste moment
Hoewel de problematiek rond geslachtsgemeenschap en de gevolgen ervan al jaren op ieders lippen ligt en in de schoollessen ten minste enkele van deze onderwerpen worden behandeld, wordt er nog steeds weinig gesproken over zwangerschapstesten – iedereen weet wat ze zijn, maar in werkelijkheid laat dit type test nog veel twijfel bestaan. Wanneer is een zwangerschapstest betrouwbaar en wanneer kun je hem het beste doen?
Allereerst is het belangrijk te weten dat de eerste symptomen die kenmerkend zijn voor zwangerschap pas na ongeveer 4-6 weken verschijnen – er is dus geen aanwijzing voor gezondheid in de vroege stadia van de zwangerschap. Er zijn echter bepaalde “regels” die moeten worden gevolgd opdat een positieve zwangerschapstest volledig betrouwbaar zou zijn:
- u moet de test niet eerder doen dan 7-8 dagen na geslachtsgemeenschap en ovulatie – dan is het risico het grootst dat de test negatief terugkomt ondanks een zwangerschap.
- de beste tijd om de test te doen is de eerste dag van uw verwachte menstruatie of de dag nadat uw menstruatie is begonnen.
- wanneer moet u een zwangerschapstest doen – ’s ochtends of ’s avonds? In theorie maakt het geen verschil of u de test op het beste moment doet. Volgens sommige deskundigen is het echter raadzaam de test ’s ochtends te doen, omdat dan de concentratie choriongonadropine (hCG) in de urine het hoogst is.
- als de menstruatiecyclus van een vrouw van nature onregelmatig is, is het raadzaam een paar dagen te wachten vanaf de dag van de geplande menstruatie en dan pas de test te doen.
Soorten zwangerschapstesten – hoe kunt u ze uit elkaar houden?
De keuze aan zwangerschapstesten op de farmaceutische markt is zeer groot – de soorten worden onderscheiden op basis van de manier van plassen voor de test. Het is daarom niet mogelijk om duidelijk te bepalen hoe een zwangerschapstest moet worden uitgevoerd, aangezien elk type test anders wordt uitgevoerd – de gebruiksaanwijzing staat echter altijd op de verpakking. Zwangerschapstesten worden onderscheiden in:
- plaatzwangerschapstest – in dit geval wordt de test uitgevoerd met een pipet – de urine die in een kommetje is gedaan, wordt in de bijgeleverde pipet geschept en in het daarvoor bestemde veld gedruppeld.
- strom-zwangerschapstest – deze test wordt vaak een “marker”-test genoemd vanwege zijn uiterlijk. Om de test uit te voeren, moet u de dop verwijderen en op het absorberende uiteinde plassen.
- zwangerschapsstriptest – dit type test wordt gedaan met een speciale teststrip die in urine wordt gedoopt die eerder in een bakje is gedaan.
Kan een zwangerschapstest fout zijn?
Een van de meest gestelde vragen door vrouwen is zeker of een test negatief kan zijn ondanks een zwangerschap. Zwangerschapstesten, ongeacht het soort, zijn zeer betrouwbaar, maar ze geven nooit een 100% resultaat. Dat komt door een aantal factoren, waaronder een verkeerde uitvoering en het te vroeg pakken van de zwangerschapstest. Bezoek daarom ook uw gynaecoloog, die het testresultaat na een grondig onderzoek zal bevestigen of ontkennen.
Resultaat van de zwangerschapstest, of hoe werkt een zwangerschapstest?
De uitslag van een zwangerschapstest is heel gemakkelijk af te lezen. U moet echter niet vergeten een redelijke tijd te wachten, zodat het resultaat zo betrouwbaar mogelijk is. Een positieve zwangerschapstest en zwangerschap zijn aanwezig als er twee lijnen zichtbaar zijn in het daarvoor bestemde veld – een intense lijn in het gebied (C) en een bij de markering (T). Als de lijn zich alleen bij de (T) bevindt, kan het testresultaat negatief zijn
Zwangerschapstest – Prijs
Onder de tests die op de markt beschikbaar zijn, zijn er werkelijk vele soorten en fabrikanten die verantwoordelijk zijn voor de distributie ervan – dus hoeveel een zwangerschapstest kost, hangt af van het verkooppunt en het productiebedrijf. Zwangerschapstesten zijn echter niet duur. Hun prijzen variëren meestal tussen 4 en 10 €.
De enige vraag die overblijft is: waar kun je een zwangerschapstest kopen? Tegenwoordig kunt u dit soort tests overal krijgen – behalve in apotheken vindt u ze nu ook in supermarkten, drogisterijen en zelfs bij benzinestations. De verkrijgbaarheid is dus echt heel goed.
Tess Jansen
Zie meer: Gezondheid