- Geplaatst door Tess Jansen
Bijziendheid is een van de meest besproken onderwerpen van de 21e eeuw. Naar schatting lijdt ongeveer 30% van de bevolking van het Europese continent aan deze ziekte. Het is ook een zeer groot probleem als het gaat om mensen in Aziatische landen, waar slechts 20% van de totale bevolking niet lijdt aan deze visuele beperking. Vermeldenswaard is ook dat lage en matige bijziendheid het meest voorkomen, terwijl hoge bijziendheid een zeer klein percentage van de gediagnosticeerde gevallen vertegenwoordigt.
Inhoudsopgave
Wat is bijziendheid?
Bijziendheid is een visuele beperking die zich meestal uit in een vervaging van objecten die verder weg liggen. Daardoor kan een bijziende persoon van dichtbij heel goed zien, maar kan hij voorwerpen verder weg niet zien zonder een goed gecorrigeerde bril.
Het probleem ligt echter in de structuur van het oog en de werking ervan. Door deze afwijking worden de lichtstralen voor het netvlies gericht in plaats van erop zoals in een goed functionerend oog. Daardoor kunnen de receptoren niet alle prikkels op de juiste manier ontvangen.
De meest voorkomende oorzaken van bijziendheid
Zowel omgevingsfactoren als genetische factoren beïnvloeden het ontstaan en de ontwikkeling van deze aandoening. Sommige mensen zijn door ziekte vatbaarder voor zichtproblemen. Het is vooral de vorm van de oogbol zelf die door de genen wordt bepaald. Milieuomstandigheden en blootstelling aan licht zijn ook oorzaken van bijziendheid. Te lang naar een computerscherm staren of lezen bij weinig licht kan ervoor zorgen dat de oogbol van vorm verandert. Na verloop van tijd leidt dit tot verslechtering van het gezichtsvermogen en het ontstaan van bijziendheid. Te weinig licht op het werk en in het dagelijks leven kan ook een belangrijk aspect zijn. Hierdoor past het oog zich aan de omstandigheden aan, wat op den duur de cellen van het oog beschadigt en verhindert dat het normaal functioneert in verschillende lichtomstandigheden.
De meest effectieve behandelingen
Nu we de vraag hebben beantwoord wat bijziendheid is en hoe het zich manifesteert, laten we eens kijken naar de behandeling ervan. Ongeacht hoe ver bijziendheid is gevorderd, de enige effectieve behandelmethode is het dragen van een bril of corrigerende lenzen. Afhankelijk van de ernst van de afwijking selecteert de specialist de juiste glazen die de lichtstralen precies naar het netvlies leiden en de normale functie van het oog herstellen. Voor mensen met een bijzonder ernstige afwijking is het praktischer om lenzen te gebruiken die overdag geen ongemak veroorzaken en onzichtbaar zijn.
Veel mensen vragen zich af of bijziendheid kan worden genezen? Het antwoord op deze vraag is: Ja! Maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Want als het zichtprobleem heel vroeg wordt ontdekt, kan het met de lasermethode worden gecorrigeerd. Met deze procedure kan bijziendheid relatief veilig worden verminderd of zelfs volledig worden genezen, maar het is heel belangrijk dat de ziekte zich in een vroeg stadium bevindt. Alleen dan kan de laser de positie van het licht en de ontvangst ervan door de receptoren corrigeren.
Voorkomen is beter dan genezen
Slechtziendheid komt veel voor in de huidige maatschappij. Computerwerk, gebrek aan natuurlijk licht of overmatige droogte van de ogen zijn slechts enkele redenen waarom onze ogen lijden. Daarom is het zo belangrijk om goed voor onze ogen te zorgen en ze regelmatig te laten controleren. Zo merken we zorgwekkende veranderingen eerder op en kunnen we ze effectief behandelen of voorkomen dat ze erger worden. Het is erg belangrijk om een specialist te raadplegen voor zowel het onderzoek als de keuze van de bril, omdat dit onze veiligheid en effectieve behandeling garandeert. Het is ook niet raadzaam om tijdens de behandeling te beknibbelen op geneesmiddelen of vervangingsmiddelen te gebruiken, omdat dit een groot risico voor de gezondheid inhoudt. Als we goed voor ons gezichtsvermogen zorgen, kunnen we er zeker van zijn dat het ons vele jaren zal dienen en dat we er tevreden over zullen zijn.
Deze tekst dient uitsluitend ter informatie. Vergeet niet dat u bij twijfel advies moet vragen aan een specialist.
Tess Jansen
Zie meer: Gezondheid