- Geplaatst door Tess Jansen
Nu het besef groeit hoe belangrijk het is dat ons lichaam goed functioneert en welke enorme invloed beweging op onze gezondheid heeft, beleeft de fysiotherapie een ware renaissance. Ook de huidige epidemiologische situatie en het steeds grotere aandeel van mensen die op afstand werken, hebben een enorme impact op het steeds vaker voorkomen van hardnekkige spier- en gewrichtspijnen. In dergelijke situaties wordt de beste keuze vaak het kantoor van een fysiotherapeut – maar wat is fysiotherapie precies?
Inhoudsopgave
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie isde medische wetenschap die zich bezighoudt met het gebruik van beweging of thermische, lichte of elektrischeprikkels om de lichamelijke conditie te verbeteren en voortdurende pijn te verlichten. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn bij het voorkomen van blessures, bijvoorbeeld bij sporters, of bij het verbeteren van de orgaanfunctie. U moet fysiotherapie niet alleen associëren met eenvoudige oefeningen of massage, want dit uiterst interessante vakgebied biedt talloze alternatieven om patiënten te helpen.
Tot de meest populaire fysiotherapeutische methoden behoren:
- therapeutische massage – misschien wel de populairste manier om zwellingen te verminderen en spieren te ontspannen. Massage verlicht ook hardnekkige pijnen en stimuleert de bloedcirculatie aanzienlijk.
- warmtetherapie – een therapie waarbij warmte wordt gebruikt in de vorm van kompressen, meestal paraffinepakking, waardoor de bloedvaten zich verwijden en de weefsels beter van zuurstof worden voorzien.
- cryotherapie – ook bekend als koudetherapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld ijsmassage of cold packs. Het is een ingenieuze manier om zwellingen of pijnlijke ontstekingen weg te werken.
- elektrotherapie ( elektrische behandeling ) – een procedure waarbij een stroom met de juiste frequentie wordt gebruikt om allerlei pijnen en discopathieën te verminderen.
Voor wie is een bezoek aan een fysiotherapeut in het bijzonder aan te bevelen?
Fysiotherapie biedtoplossingen voor veel schijnbaar moeilijk te behandelen aandoeningen, zoals rugpijn en allerlei sportblessures. Mensen met een zittende levensstijl en sporters die dagelijks worden blootgesteld aan verschillende soorten botbreuken en ontwrichtingen, zouden bijzonder geïnteresseerd moeten zijn in fysiotherapie. Fysiotherapie wordt ook aanbevolen voor mensen die hun mobiliteit en conditie willen verbeteren.
Zelfs patiënten met een ernstig incontinentieprobleem kunnen rekenen op steun van een specialist – bekkenbodemoefeningen zijn voor deze mensen een goede oplossing. Urogynaecologische fysiotherapie, d.w.z. de behandeling van aandoeningen die verband houden met bekkenafwijkingen, kan ook helpen bij extreem pijnlijke menstruaties en seksuele disfunctie.
Urogynaecologische fysiotherapie – een speciale vorm van fysiotherapie voor zwangere vrouwen
Een bijzonderevorm van fysiotherapie die relatief weinig voorkomt, verdient ook speciale aandacht: urogynaecologische fysiotherapie. Deze vorm van fysiotherapie houdt zich voornamelijk bezig met disfuncties van de bekkenbodem, met problemen als urine-incontinentie, bekkenpijn of blaasproblemen.
Het biedt ook een goede oplossing voor aanstaande moeders die zich goed willen voorbereiden op de bevalling. Na een gedetailleerde anamnese en houdingsanalyse voert de arts een grondig onderzoek van de bekkenbodem uit om disfuncties op te sporen en een geschikte set oefeningen te selecteren.
Waar zoek ik een fysiotherapeut?
Vanwege de groeiende belangstelling voor fysiotherapie zijn er in de meeste grote steden fysiotherapieklinieken te vinden, en de diensten van een fysiotherapeut zijn ook te vinden in poliklinieken of ziekenhuizen. Veel kuurcentra bieden fysiotherapielessen aan, meestal in de vorm van massage.
We kunnen ook het internet gebruiken om in enkele ogenblikken de dichtstbijzijnde fysiotherapiekliniek bij ons thuis te vinden. Het Nationaal Register van Fysiotherapeuten kan bijzonder nuttig zijn, waar geïnteresseerde gebruikers niet alleen gemakkelijk kunnen zoeken naar een specifieke fysiotherapeut aan de hand van zijn voor- of achternaam, maar ook hun kennis van deze opmerkelijke behandelmethode kunnen uitbreiden.
Tess Jansen
Zie meer: Gezondheid