- Geplaatst door Tess Jansen
Verziendheid wordt ook wel hypermetropie en verziendheid genoemd. Die term verwijst naar het verschijnsel dat men voorwerpen op korte afstand niet goed kan zien, terwijl men dingen op afstand wel ziet. Mensen die kampen met hypermetropie hebben bijvoorbeeld geen probleem om televisie te kijken aan de andere kant van de kamer of reclame te lezen langs de kant van de weg tijdens het rijden.
Inhoudsopgave
Wat is verziendheid?
Veel mensen vragen zich af wat verziendheid is en waar het uit bestaat? Nou, het is het complete tegenovergestelde van bijziendheid. In het geval van verziendheid kunnen degenen die met dit probleem kampen, objecten die verder weg liggen perfect zien. Daarentegen klagen ze over wazig zicht op dingen die dichterbij zijn. Bijziendheid kan dus problemen opleveren bij het lezen van kranten of boeken, of bij het gebruik van de telefoon.
Verziendheid wordt vaak verward met presbyopie. Beide hebben nogal wat symptomen gemeen. Deze omvatten wazig zicht bij lezen op korte afstand. Het belangrijkste verschil tussen verziendheid en de andere aandoening is echter de leeftijd. Presbyopie komt vooral voor bij mensen boven de 40 jaar, die veranderingen in hun zicht beginnen op te merken en problemen hebben met het scherpstellen op kleine tekst.
Kan verziendheid worden genezen?
Soms vragen mensen met verziendheid aan specialisten hoe verziendheid kan worden verbeterd en of het mogelijk is de aandoening te genezen. Bijziendheid is corrigeerbaar. Ten eerste is het mogelijk de symptomen ervan te verminderen door een goed aangemeten bril of contactlenzen. In dat geval is het de moeite waard om na te gaan welke optie het beste bij uw levensstijl past.
Een andere behandeling voor verziendheid is laserchirurgie, uitgevoerd door een oogarts. Hierbij wordt de vorm van het hoornvlies van het oog veranderd. Een LASIK-behandeling wordt niet altijd gedekt door uw verzekeringspolis, dus het is de moeite waard om vooraf na te gaan of u een vergoeding moet betalen om uw zicht te laten corrigeren.
Verziendheid – symptomen
Zoals eerder gezegd, uit verziendheid zich vooral in het feit dat objecten die verder weg liggen helderder zijn dan die dichterbij. Dit is het belangrijkste symptoom van deze aandoening. Als verziendheid echter langere tijd onbehandeld blijft, kunnen er ook problemen ontstaan met het scherp zien van verder gelegen dingen. Bijkomende symptomen kunnen zijn:
- frequente hoofdpijn;
- tranende ogen
- gevoel van vermoeidheid van de ogen
- pijn in de oogballen;
- convergent strabisme.
Dergelijke symptomen zijn ook kenmerkend voor andere ziekten. Om na te gaan of er sprake is van verziendheid, is het dus de moeite waard een oogarts te bezoeken. De specialist zal de nodige onderzoeken uitvoeren en de patiënt ondervragen, en vervolgens een diagnose stellen.
Verziendheid – oorzaken
Verziendheid is een aandoening die in veel gevallen verband houdt met erfelijkheid. Men mag echter niet vergeten dat er ook fysiologische verziendheid bestaat. Dit betekent dat de typische symptomen voor verziendheid natuurlijk zijn in de ontwikkelingsfase van het oog. Ze treden vooral op bij jonge kinderen, maar als ze opgroeien – verdwijnen ze. Als de symptomen lang aanhouden en verergeren, is het de moeite waard een specialist te raadplegen.
Alsuw oogarts hypermetropie vaststelt, zal hij een passende behandeling voorschrijven. Om te beginnen zal hij een bril voorschrijven met een zogenaamd plusglas en een focusglas. Hij of zij kan ook meteen lenzen aanbevelen, of een laseroperatie om de afwijking te corrigeren. De laatste optie wordt echter meestal aanbevolen voor volwassenen.
Verziendheid komt voor bij mensen met een zogenaamde korte oogbol. Een normale oogbol meet ongeveer 24 millimeter, maar als hij te kort is – dan ontstaan problemen met verziendheid. Mensen met hypermetropie lopen ook het risico glaucoom te ontwikkelen, dus zij moeten eraan denken zich regelmatig te laten onderzoeken door een oogarts. Ook moet de oogdruk regelmatig worden gemeten.
Deze tekst dient uitsluitend ter informatie. Onthoud dat u bij twijfel een specialist moet raadplegen.
Tess Jansen
Zie meer: Gezondheid