- Geplaatst door Tess Jansen
Een zwangerschap is een van de meest stressvolle periodes in het leven van elke vrouw, vooral voor degenen die voor het eerst zwanger zijn. De eerste zwangerschap is vaak een grote onbekende voor hen, en er ontstaat een massa vragen en twijfels. Vrouwen vragen zich niet alleen af wanneer de vroegste gynaecoloog de zwangerschap kan vaststellen en welke tests aan het begin van de zwangerschap moeten worden gedaan, maar ook over vele andere kwesties. In ons artikel zullen we proberen het onderwerp van het omgaan met een zwangerschap met een arts te introduceren en de meest voorkomende vragen te beantwoorden.
Inhoudsopgave
Wanneer kan een zwangerschapstest worden gedaan?
Als een vrouw vermoedt dat ze zwanger is, moet ze eerst een zwangerschapstest doen. De aanleiding voor deze test moet een late menstruatie zijn. Het beste is om de test ‘s ochtends te doen met ochtendurine, omdat dan de concentratie van het hormoon dat in de zwangerschap voorkomt en dat door zwangerschapstesten wordt opgespoord, het hoogst is. Het is natuurlijk niet verplicht. Als u al enkele dagen over tijd bent en dit het gevolg is van een zwangerschap, zou de test positief moeten uitvallen, zelfs als hij ‘s middags wordt gedaan.
Wanneer naar de gynaecoloog als je zwanger bent?
Als de zwangerschapstest positief is, is het een goed idee om een afspraak te maken met een gynaecoloog om de zwangerschap te bevestigen en te controleren of alles in orde is en om de nodige tests te bestellen. Het beste is om een eerste afspraak te maken tussen zes en acht weken na de laatste menstruatie. Dat is het meest optimale moment.
Deze afspraak mag niet te lang worden uitgesteld, want de eerste tests die de arts tijdens de zwangerschap bestelt, moeten tegen de 10e week worden uitgevoerd. Als de afspraak daarentegen te vroeg wordt gemaakt, kan blijken dat de zwangerschap zich in een zodanig vroeg stadium bevindt dat de arts tijdens het echografisch onderzoek niets kan zien. Een dergelijk bezoek stelt niet alleen de aanstaande moeder niet gerust, maar veroorzaakt ook onnodige stress.
Als de vrouw echter een geschiedenis heeft van miskramen of complicaties bij eerdere zwangerschappen, dan is het beter om zo snel mogelijk een afspraak te maken, zodat een passende behandeling of medicatie kan worden toegediend om de zwangerschap in stand te houden.
Wanneer wordt de zwangerschapskaart vastgesteld?
De gynaecoloog brengt de zwangerschapskaart in bij het eerste bezoek, na bevestiging van de zwangerschap door middel van een echografie. De zwangerschapskaart begeleidt de aanstaande moeder gedurende de volgende negen maanden. Hierop noteert de gynaecoloog informatie over het verloop van de zwangerschap, de resultaten van de onderzoeken, de voorgeschreven medicatie (indien nodig) en de data van de volgende afspraken.
Welke onderzoeken aan het begin van de zwangerschap?
Tijdens het eerste bezoek aan de gynaecoloog tijdens de zwangerschap zal de arts een aantal tests uitvoeren om de zwangerschap te bevestigen. Allereerst zal hij of zij een gynaecologisch onderzoek uitvoeren, materiaal afnemen voor een cytologisch onderzoek en een vaginale echografie maken om de leeftijd van de zwangerschap te beoordelen en na te gaan of alles in orde is. Dit onderzoek zal het risico van eventuele afwijkingen in de ontwikkeling van de foetus opsporen.
Bovendien wordt aan het begin van de zwangerschap bloed- en urineonderzoek verricht, zoals
- algemeen urineonderzoek;
- bloedbeeld – voornamelijk om eventuele bloedarmoede op te sporen;
- bepaling van de bloedgroep en rhesusfactor om het risico van serologische conflicten te controleren,
- bepaling van het glucosegehalte – om het risico van zwangerschapsdiabetes uit te sluiten;
- testen op toxoplasmose en rodehond – om het antilichaamgehalte te bepalen;
- testen op HIV en HCV
- testen op syfilis
- screening op lever- en schildklierziekten.
Hoeveel bezoeken aan de gynaecoloog tijdens de zwangerschap?
Regelmatige bezoeken aan de arts tijdens de zwangerschap zijn zeer belangrijk; dit is de enige manier om mogelijke risico’s voor de foetus op te sporen en te reageren. Tot ongeveer 28-30 weken zwangerschap vindt het bezoek meestal om de 3-4 weken plaats. Naarmate de zwangerschap vordert, neemt de bezoekfrequentie toe en in de periode tot de 36e week is dat 2 weken, en daarna zelfs wekelijks. Uiteraard geldt deze frequentie voor gezonde en ongecompliceerde zwangerschappen. Voor pathologische zwangerschappen kan de frequentie veel hoger zijn.
Veel vrouwen vragen zich ook af of en wanneer zij na de bevalling naar de gynaecoloog moeten gaan. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: u moet de gynaecoloog bezoeken aan het einde van het kraambed, dat wil zeggen ongeveer zes weken na de bevalling. Bij deze afspraak zal de arts nagaan of alles goed genezen is. Als er daarentegen iets verontrustends is, moet u zo snel mogelijk naar de dokter gaan, ook tijdens de bevalling.
Tess Jansen
Zie meer: Gezondheid