- Geplaatst door Tess Jansen
Knoflook is een ingrediënt in vele gerechten uit de Poolse en internationale keuken. Het wordt niet alleen gewaardeerd om zijn smaak en unieke aroma, maar ook om zijn gezondheidseigenschappen, waaronder zijn antibacteriële en antivirale werking. Daarom is het de moeite waard om vooral in de herfst en winter een paar teentjes knoflook bij de hand te houden, die infecties effectief kunnen bestrijden en de smaak van gerechten kunnen verrijken. Om knoflook vers, gezond en lekker te houden, is het belangrijk te weten hoe en waar je het moet bewaren.
Inhoudsopgave
Hoe kan ik rauwe knoflook bewaren?
Goed bewaarde knoflook behoudt zijn eigenschappen vele maanden. Een goede vuistregel is om knoflook in zijn geheel te bewaren, d.w.z. in de vorm van intacte bollen. Het beste is om de bollen in een net, mand of geperforeerde papieren zak te doen en ze op een plank op een droge en schaduwrijke plaats te leggen, zodat de knoflook niet voortijdig uitloopt. Knoflook moet worden bewaard bij kamertemperatuur, bij voorkeur 15-18 graden. De ideale plaats om het te bewaren is in de voorraadkast of op een keukenplank. Veel mensen vragen zich af hoe ze gepelde knoflook moeten bewaren, vooral restjes die ongebruikt blijven.
Als je geen tijd hebt om knoflook op een andere manier te bewaren, kun je restjes knoflook in een luchtdichte verpakking in dekoelkast bewaren. Houd er rekening mee dat het bewaren van knoflook in de koelkast of vriezer de smaak kan beïnvloeden
Hoe bewaar je knoflook in een pot?
Een goede manier om knoflook in de winter te bewaren is door het te marineren en in een glazen pot te doen. Voor de marinade moet een azijn worden gebruikt, waaraan kruiden zoals zout, suiker, mosterd of dragon moeten worden toegevoegd. Op deze manier bereide knoflook is maanden houdbaar en is een uitstekende begeleider van vleesgerechten. Een andere beproefde methode voor het bewaren van knoflook in een pot is het inmaken van kort gekookte (2 minuten) teentjes knoflook in olie of olijfolie samen met kruiden. De pot moet ondersteboven worden bewaard op een koele en donkere plaats. Na ongeveer een maand is de knoflook klaar en kan hij worden gebruikt als lekkere garnering.
U kunt ook geraspte knoflook met zout in een pot bewaren. Zo’n pot moet in de koelkast bewaard worden. Een weinig bekende maar uitstekende manier om knoflook in de winter te bewaren is het inmaken in pekel. Op deze manier bereide knoflook is milder van smaak dan rauwe knoflook. U kunt knoflook ook als pasta in potten bewaren. De hele bollen worden gewoon geroosterd in de oven en vervolgens gemengd met olijfolie en kruiden.
Goede manieren om knoflook lang te bewaren:
- inmaken,
- inmaken,
- conserveren met zout,
- bewaren in olie of olie,
- bewaren in pasta.
Hoe bewaar je wilde knoflook?
Wilde knoflook heeft dezelfde geneeskrachtige eigenschappen als gewone knoflook. Omdat het een blad is, gelden echter andere regels voor het bewaren ervan. De beste manier om de smaak en gezondheidseigenschappen enkele dagen te behouden is wilde knoflook in de koelkast te bewaren of in te vriezen. Wilde knoflookbladeren kunnen samen met de stengels worden geoogst, die in een glas water worden gedompeld en in de koelkast worden gelegd. Een goede manier om de eigenschappen van wilde knoflook lang te bewaren is het maken van pesto. Pureer gewoon de knoflookbladeren en voeg dan zout, citroen, olijfolie en gemalen noten toe. Giet de pesto in een potje en bewaar het in de koelkast. Het is een uitstekende begeleider van broodjes of pastagerechten.
Tess Jansen
Zie meer: Keuken