- Geplaatst door Tess Jansen
Hardlopen is een sport die kan worden beoefend voor en met verschillende redenen – voor gezondheid, gewichtsverlies, zich beter voelen of ontspanning. Waarschijnlijk heeft niemand van ons, vooral een beginnende hardloper, zich afgevraagd – wanneer moet ik hardlopen? S Morgens, ‘s avonds of ‘s middags? Het antwoord is niet eenduidig en hangt vooral af van ons lichaam en onze dagelijkse gewoonten. Meestal is elk tijdstip geschikt, maar wat is het beste? Ik nodig je uit om het artikel van vandaag te lezen.
Inhoudsopgave
Wanneer hardlopen? S Morgens, ‘s avonds?
Als je begint met hardlooptraining, is het de moeite waard om het juiste tijdstip te kiezen voor deze activiteit. Voor sommigen onder ons zal het lichaam beter presteren in de ochtend, voor anderen in de avond, en voor weer anderen zal het niet veel uitmaken. Ieder mens is iets anders gebouwd, ieder heeft geleerd op andere tijden te functioneren. Voor sommigen van ons zijn de vroege uren waarop zij uit bed komen de uren waarop zij zich prettig voelen en het beste functioneren, voor anderen is het een nachtmerrie. Door deze elementen verandert ook het uur waarop de energie piekt. Dit is het moment gedurende onze dag waarop we de meeste energie hebben.
De meesten van ons trainen wanneer we kunnen en vrije tijd hebben. De overgrote meerderheid heeft dagelijkse taken, werk en beperkte energiebronnen, dus trainen we wanneer we er zin in hebben of gewoon de gelegenheid hebben.
Het is goed te beseffen dat er zoiets bestaat als een biologische klok die onze dag- en nachtcyclus regelt – de slaap-waakcyclus. Op basis van ons chronotype worden we ingedeeld in ochtend-, avond- en indifferente types.
Wat is het chronotype?
Het is onze interne, biologische klok die onze dag-nachtcyclus regelt. De biologische klok verdeelt de samenleving in
- het ochtendtype, d.w.z. degenen die hun dag in de ochtend beginnen (tussen 5 en 7 uur) en hem in de vroege avond eindigen (tussen 8 en 10 uur),
- het avondtype, d.w.z. degenen die de dag relatief laat beginnen (tussen 10 en 12 uur) maar ook laat op de avond eindigen (tussen 1 en 3 uur),
- het onverschillige type, d.w.z. degenen die zich altijd goed voelen en wier dag begint en eindigt op een tijdstip dat voor hen weinig verschil maakt
Misschien bent u het ochtendtype en is hardlopen om 21.00 uur al een kleine uitdaging voor uw lichaam. Het is de moeite waard om je hiervan bewust te worden en, indien mogelijk, deze informatie op te nemen in je dagelijkse trainingsplannen.
Hardlopen in de ochtend of in de avond?
Hardlopen in de ochtend en in de avond verschilt in het eindresultaat dat hardlooptraining oplevert.
Ochtendtrainingen, mits in het juiste tempo, dwingen het lichaam het stofwisselingsproces op gang te brengen. Dit zou op zijn beurt zeer goede resultaten moeten opleveren bij het kwijtraken van ongewenst vet.
Hardlopen in de avond daarentegen leidt, dankzij de zuurstofvoorziening van het hele lichaam, tot een betere kwaliteitsslaap en een vermindering van cortisol, het stresschromoon.
Hardlopen in de ochtend – voor- en nadelen
Hardlopen in de ochtend kan veel goeds doen. Het is een goed idee om de dag te beginnen met een hardlooptraining, omdat dit zich positief vertaalt in hoe ons lichaam daarna de hele dag functioneert.
Voordelen
Zoals hierboven vermeld, zal een ochtendtraining een positieve invloed hebben op het gewichtsverlies. Bovendien zijn ze een geweldig element om het lichaam wakker te maken en voor te bereiden op de rest van de dag. Een ochtendtraining betekent een betere zuurstoftoevoer naar de hersenen, sterker bloed dat door het hart pompt en een betere darm- en maagfunctie.
Hardlopen in de ochtend maakt ons ook gelukkiger, want tijdens het sporten komen al na zo’n dertig tot veertig minuten endorfine, of gelukshormonen, vrij. Daardoor kunnen we blij en vol energie voor ons dagelijks werk een nieuwe dag ingaan.
De keerzijde van
Het nadeel van hardlopen in de ochtend is de verhoogde kans op blessures. Het lichaam is nog niet volledig opgewarmd. Daarom is het belangrijk om vóór de eigenlijke training een behoorlijke warming-up te doen, waardoor de kans op blessures afneemt.
Een ander subpunt is het verhoogde risico op syncope en flauwvallen. Dit is te wijten aan het feit dat niet ieders lichaam is voorbereid op zware inspanning op een lege maag. Ochtendlopen zonder maaltijd moet worden vermeden door ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een lage bloeddruk.
Om het risico op flauwvallen of flauwvallen te voorkomen en te verminderen, is het raadzaam een klein tussendoortje te eten, zoals een banaan of een koolhydraatshake, en de vorige dag een maaltijd te nuttigen die rijk is aan eiwitten en koolhydraten.
Hardlopen in de avond – voor- en nadelen
Hardlopen in de avond is een pluspunt voor de gezondheid, wat niet betekent dat u uw doel van gewichtsverlies niet kunt nastreven tijdens avondtraining. Bovendien heeft een groot percentage van ons meer tijd voor een avondtraining, wat zich kan vertalen in een kwalitatief betere training.
Voordelen
Avondactiviteiten hebben vooral een gezondheidsvoordeel. Ze zorgen voor kwaliteitsslaap en een vermindering van het stresshormoon, zodat we rustiger zijn.
Om het cortisolniveau, dat verantwoordelijk is voor het stressniveau, te verlagen, moeten we ervoor zorgen dat onze training rustig is, en onze spieren en gewrichten ontspannen. Wanneer onze training zeer intensief is, kan dit het tegenovergestelde effect hebben – het cortisolniveau kan stijgen. Daarom is het goed te bedenken dat als u een zeer stressvolle dag achter de rug hebt, u ‘s avonds een rustige en ontspannende training moet doen.
Hardlopen maakt het ook gemakkelijker om in slaap te vallen doordat het hele lichaam, inclusief de hersenen,van zuurstof wordt voorzien. Zuurstof is een zeer belangrijk element in ons lichaam, en een ‘verse voorraad’ daarvan vlak voor het slapengaan vertaalt zich alleen maar positief.
Avondlopen betekent voor de meesten van ons ook meer tijd om te trainen. Er is minder stress, je hoeft je niet meer te haasten, en dus verbetert de kwaliteit van deze training, die veel belangrijker is dan de hoeveelheid gelopen afstand, enorm. De hogere kwaliteit van de training kan zich ook vertalen in sterkere resteffecten, zoals een grotere vetverbranding, meer conditie en plezier in de training.
Minpunten
Aan de andere kant, hoewel we proberen een kwalitatief goede training te doen, kan deze minder effectief zijn. Dat komt omdat we aan het eind van de dag misschien minder energie hebben om te trainen na een intensieve dag.
Als u uw training niet goed uitvoert, kan hardlopen ‘s avonds ook het tegenovergestelde effect hebben – in plaats van uw lichaam te kalmeren, kan het nog onrustiger worden. Daarom, als je een training doet voor het slapen gaan zelf, zorg er dan voor dat de training minder intens is, zodat het in slaap vallen en het kalmeren van het lichaam niet negatief wordt beïnvloed.
Hardlopen op de middag – voor- en nadelen
S Middags hardlopen is een combinatie van de voor- en nadelen van ‘s morgens en ‘s avonds hardlopen. Dan kunnen we ons overgeven aan een sterke en intense training, met een opgewarmd lichaam en opgewarmde spieren, terwijl anderzijds de weersomstandigheden een groot probleem kunnen vormen.
Voordelen
S Middags hardlopen is absoluut een pluspunt voor het lichaam, omdat het de spieren en gewrichten opwarmt. We zijn ook goed wakker en hebben genoeg kracht om een effectieve, kwalitatieve en intensieve training uit te voeren, zonder onze latere slaap te beïnvloeden.
Minpunten
De nadelen zijn in dit geval afhankelijk van de tijd van het jaar. In de winter kan de luchtvervuiling, vooral in de steden, hoog zijn, wat zich zal vertalen in een trage ademhaling en een verminderde tevredenheid over de training.
In de zomer daarentegen kunnen hoge temperaturen de loper vergezellen tijdens de training. Zonder voldoende hydratatie kan dit leiden tot uitdroging, zwakte en flauwvallen. Hoge temperaturen kunnen ook een negatieve invloed hebben op de ademhaling en de trainingsvreugde.
Tijdgebrek, vooral op werkdagen, kan ook een overweging zijn. Voor de meesten zal het vinden van vrije tijd ‘s morgens of ‘s avonds veel gemakkelijker zijn dan midden op een lopende dag.
Bijkomende factoren
Daarnaast zijn er nog verschillende andere factoren die van invloed zijn op de juiste loopvorm, zoals de temperatuur buiten, de uitstraling en het weer, en de lichaamstemperatuur. Het is ook de moeite waard om vertrouwd te raken met de bijkomende elementen die van invloed zijn op het meest effectieve hardlopen.
Weer buiten en hardlopen
De temperatuur buiten is ook van invloed op de effectiviteit van hardlopen. De beste temperatuur voor hardlopen ligt rond de 12-15 graden Celsius. Tussen deze grenzen warmt ons lichaam op bij hardloopoefeningen en raakt het tegelijkertijd niet oververhit. Dit is het hoogste thermische niveau voor een hardloper.
Voor hardlopen in de zomer kunt u het beste kiezen voor het begin of het einde van de dag. Op die momenten is de temperatuur in de zomer koeler, wat zich vertaalt in een minder vermoeid gevoel. In de winter daarentegen vermijdt u de sterke vervuiling, die in de steden tussen ongeveer 10 en 15 uur valt. Bovendien vermindert de training tijdens deze uren, door de lage luchtvochtigheid, de lagere druk en de verhoogde hartslag van de loper, de longcapaciteit, waardoor de vermoeidheid toeneemt. Daardoor kan, ondanks de lage temperatuur, uitdroging ontstaan.
Lichaamstemperatuur
Een bijkomende factor die de doeltreffendheid van onze training kan beïnvloeden is onze lichaamstemperatuur. Onze hoogste lichaamstemperatuur is voor de meesten van ons om 18.00 uur. Dan zijn we het meest geconcentreerd, voelen we minder vermoeidheid tijdens de training, hebben we een kortere reactietijd en zijn onze spieren en gewrichten het meest opgewarmd.
Het totale verschil in lichaamstemperatuur gedurende de dag is echter ongeveer 1 graad Celsius. Dat is relatief weinig en een beginnende hardloper voelt misschien geen verschil. Een belangrijker element is echter een goede warming-up en een goede voeding, inclusief het in acht nemen van de etenstijden, hoeveelheid en kwaliteit.
Zie meer:
Kortom – wanneer is de beste tijd om te gaan hardlopen?
Ondanks de vele factoren die bepalen of het beter is om ‘s ochtends of ‘s avonds te gaan hardlopen, hangt het toch af van onze levensstijl, onze verantwoordelijkheden en onze eigen persoonlijke wensen. Als we de kans krijgen, is het echter de moeite waard ons af te vragen wat voor resultaten we willen bereiken en of we genoeg kracht hebben om op het geplande tijdstip te gaan hardlopen: ‘s morgens, ‘s avonds of overdag.
Niettemin – welk tijdstip je ook kiest, ik duim voor je dat je je doelen snel en effectief bereikt!
Tess Jansen
Zie meer: Sport