Hoe controleer je of een ei vers is?

Hoe controleer je of een ei vers is?

In het tijdperk van het consumentisme doen we impulsaankopen en nemen we ondoordachte beslissingen. Dit probleem geldt vooral voor levensmiddelen. We kopen veel meer dan we kunnen consumeren, wat leidt tot voedselverspilling. Als u ook maar één ei in uw koelkast vindt waarvan u niet zeker weet of het vers is, breek het dan niet. Een potentieel vers ei breken is ook verspilling. U kunt de versheid van een ei controleren met een andere methode.

Het is geen ingewikkeld of moeilijk proces – zeker niet als je bedenkt dat er verschillende manieren zijn om uit te vinden of een ei vers is. In het volgende artikel leggen we uit hoe je een oud ei kunt herkennen – en zonder een blik te hoeven werpen op de houdbaarheidsdatum van de eieren die nog in de verpakking zitten. Om de gezondheidsgevolgen van het eten van een oud ei te voorkomen, vertellen we bovendien waar u uw eieren het beste kunt bewaren en hoe lang, en hoe u de houdbaarheidsdatum van uw eieren het gemakkelijkst kunt onthouden.

De versheid van eieren controleren met het blote oog

De versheidstest van een kippenei moet beginnen met een visuele beoordeling van het uiterlijk. Het is een goed idee om eerst de textuur, de kleur en de algemene toestand van de schaal vakkundig te beoordelen. De schaal mag niet beschadigd zijn, omdat deze het eigeel en het eiwit binnenin beschermt. Eventuele scheurtjes of inkepingen kunnen wijzen op de aanwezigheid van microben en bacteriën die zich in de dooier hebben genesteld en groeien. Het is daarom niet raadzaam eieren te kopen, laat staan te eten, met een holle schaal die op enigerlei wijze is gebroken.

Eierversheidstest

Een vers ei moet juist een stevige, vlekkeloze, matte en licht ruwe schaal hebben. Belangrijk is dat als de schaal zwak, dun en zacht is, dit betekent dat, ook al is het geen bedorven oud ei, het van mindere kwaliteit is en afkomstig van een zieke kip of een slecht gevoede kip. Een ei met een poederige, glanzende of glibberige schaal kan ook een probleem zijn, omdat er schimmel in de schaal kan groeien. Als dit het geval is, mag het niet worden gegeten en moet een andere eierleverancier worden gekozen.

Eierversheidstest in water

Drijft of zinkt een vers ei? Het antwoord op deze vraag is duidelijk en brengt een snelle oplossing voor dit probleem. Als u niet weet hoe u de versheid van eieren in water moet testen, volg dan deze tips. Het experiment controleert namelijk de versheid van de eieren en de mate van eventueel bederf.

  1. Vul een hoog glas of een ander diep vat met koud water.
  2. Haal het ei uit de koelkast en dompel het onder in de eerder geprepareerde schaal met water.
  3. Observeer het gedrag van het ei in het water.
  4. Bepaal of het ei blijft drijven – of juist op de bodem van de schaal gaat zitten. Hoe dichter het ei bij de bodem ligt, hoe verser het is.
Hoe controleer je de versheid van eieren in water?

Hoe interpreteer je het resultaat van het experiment met het drijvende ei?

Als vuistregel geldt: hoe dichter het ei bij de bodem ligt, hoe verser het is. Het meest verse ei is wanneer het lang op de bodem van het glas blijft liggen. Als het ei drijft of ronddraait in het water zonder naar de oppervlakte te stijgen, is het iets ouder, maar nog steeds veilig om te eten. De laatste mogelijkheid is als het ei naar boven drijft.

Wat betekent het als het ei drijft? Het betekent dat we een oud ei in de schaal met water hebben. Het drijft boven het wateroppervlak omdat de schaal zijn vocht heeft verloren en er, naarmate het ei ouder wordt, een zogenaamde luchtzak in groeit (het gas dat zich hier verzamelt tilt het ei omhoog). Een bedorven ei moet absoluut worden weggegooid; eventuele consumptie ervan zou gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Andere manieren om de versheid van eieren te controleren

Hoe controleer je de versheid van een ei met andere methoden? U kunt een van de volgende methoden gebruiken.

Test door een rauw ei te schudden

Als een ei oud en bedorven is, klotst het – dit komt doordat er lucht in het ei is gekomen. Een ei waar geen geluid uit komt is vers en geschikt voor consumptie.

Gebarsten ei test

Hoe weet je of een ei bedorven is als het gebroken is? Breek een ei en doe de inhoud ervan bijvoorbeeld in een kom. Kijk of de chalaza – dat is de lichtgekleurde structuur die de dooier vasthoudt in het centrale punt van het wit – heel is en goed zichtbaar. Als deze zijn vorm heeft behouden, is het ei vers. Een ander punt van aandacht is de dooier, die een uniforme kleur moet hebben, stevig en compact moet zijn en aan het wit moet vastzitten. Als de dooier bij de geringste beweging van de schaal gemakkelijk loslaat van het wit, is het ei niet vers. Elke afwijking van de norm kan wijzen op een besmet, muf ei – zoals een onaangename, sterke geur van waterstofsulfide of troebel eiwit.

De versheid van de eieren controleren

Versheidstest voor gekookte eieren

Hoe herken je een bedorven ei als het gekookt is? Beoordeel bij een hardgekookt ei de positie van de dooier ten opzichte van de binnenkant van het hele ei. Bij het opensnijden moet de dooier zich in het midden van het ei bevinden. Een bedorven ei na het koken heeft de dooier niet in het midden, maar dichter bij de buitenwanden; een dergelijk ei is ongeschikt voor consumptie en moet zo snel mogelijk worden weggegooid.

Bewaren van eieren en hun houdbaarheidsdatum voor consumptie

Of eieren kunnen bederven staat niet ter discussie. We hebben ook al uitgelegd hoe je kunt controleren of een ei goed is en geschikt voor directe consumptie. Het is tijd om te bepalen hoe lang eieren in de koelkast kunnen liggen. Producenten zijn verplicht op de verpakking te vermelden hoe lang eieren vers zijn – dit geldt alleen voor in de winkel gekochte producten. De houdbaarheid van boerderij-eieren – rechtstreeks gekocht bij de boer of boerin – is ongeveer 14 dagen vanaf de datum waarop de kip de eieren heeft gelegd, niet vanaf de aankoopdatum.

Hoe lang kunnen eieren worden bewaard?

Ongeacht de herkomst van de eieren moeten ze gekoeld worden bewaard, op een plank in de koelkast (eieren op kamertemperatuur of in de koelkastdeur bewaren verkort de houdbaarheid en versnelt het bederf).

Wat is de gemakkelijkste manier om de houdbaarheidsdatum van eieren te onthouden? Bewaar ze gewoon in hun oorspronkelijke verpakking in de koelkast, zodat u altijd de houdbaarheidsdatum van de producent kunt zien (bij boerderij-eieren kunt u zelf zo’n etiket maken). Vergeetachtige eters kunnen ook baat hebben bij interactieve vormen van reminders – bijvoorbeeld via mobiele apps of elektronische briefjes om de houdbaarheidsdatum bij te houden van voedsel dat in de koelkast of het keukenkastje ligt.

Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Keuken


Portal dla kobiet - poradniki, moda, zdrowie i uroda | Imperium kobiety
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.