Wie is een gynaecoloog en wat doet hij of zij?

Wie is een gynaecoloog en wat doet hij of zij?

Op de gynaecoloog rust in veel kringen nog een groot taboe, waardoor we vaak niet weten hoe breed zijn vaardigheden zijn en met welke aandoeningen we bij hem of haar terecht kunnen. Gynaecologie is een gebied dat uiterst belangrijk is in het leven van elke vrouw, wat betekent dat hoe meer we erover weten, hoe beter. Hoe verloopt een bezoek aan een gynaecoloog en wat doet hij of zij eigenlijk?

Gynaecoloog – wie is het?

Een gynaecoloog is een specialist in gynaecologie, de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de behandeling en preventie van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Het is de moeite waard de algemene mythe te ontkrachten dat hij zich alleen bezighoudt met volwassen vrouwen vóór of tijdens de menopauze. De gynaecoloog behandelt ook kinderen en ouderen – er is geen onderscheid naar leeftijd, hoewel elke gynaecoloog zijn eigen specialisatie heeft.

Het is ook goed om te weten dat de gynaecoloog ook een brede kennis heeft van verloskunde, waardoor hij of zij de persoon is die vaak bevallingen begeleidt en adviseert over perinatale onderwerpen, waarbij vragen altijd in overvloed zijn.

Nu we al weten wat een gynaecoloog doet, is het de moeite waard om in te zoomen op welke onderzoeken zij uitvoert.

Wie is een gynaecoloog?

Wat voor onderzoeken doet een gynaecoloog?

Zijn scala aan vaardigheden is vrij breed, dus het is de moeite waard om uit te zoeken wat een gynaecoloog precies doet. Het meest elementaire onderzoek is het inbrengen van een speculum in de vagina om de schijf en de baarmoederhals zichtbaar te maken. Dit helpt bij de eerste visuele inspectie en het verzamelen van materiaal voor cytologie. Soms is ook een transvaginale echografie nodig om de toestand van de organen beter te controleren en eventueel afwijkingen op te sporen.

Wat doet de gynaecoloog?

Patiënten vragen zich vaak af hoe een bezoek aan de gynaecoloog verloopt. Het eerste onderzoek vindt bijna altijd plaats, maar de vragen van de gynaecoloog zullen zeker nodig zijn, die meestal gaan over de datum van de laatste menstruatie, de regelmaat ervan, de overvloed aan bloedingen, eventuele pijnen en andere verontrustende symptomen. Op die manier kan de gynaecoloog de oorzaak van het probleem vaststellen, waardoor de behandeling sneller kan worden uitgevoerd.

Het is ook nuttig te weten welke bloedonderzoeken de gynaecoloog beveelt. Een zuivere morfologie zal in dit geval worden verrijkt met de bepaling van het gehalte aan geslachtshormonen, zodat de gynaecoloog precies weet welke medicijnen hij kan gebruiken.

Welke bloedonderzoeken bestelt de gynaecoloog?

Met welke symptomen is het de moeite waard om naar de gynaecoloog te gaan?

De symptomen kunnen natuurlijk van persoon tot persoon verschillen, zodat geen enkel ongemak of verandering mag worden onderschat. Het is echter de moeite waard om te kijken naar de meest voorkomende klachten die kunnen wijzen op afwijkingen van het geslachtsorgaan.

We moeten vooral aandacht besteden aan deze symptomen:

  • pijn in de onderbuik,
  • overmatig pijnlijke menstruaties,
  • afscheiding,
  • vaginale jeuk en een branderig gevoel,
  • perianale pijn,
  • vaginale droogte,
  • onregelmatige menstruaties,
  • overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie,
  • problemen met zwanger worden, evenals symptomen van zwanger worden.

Wat doet de gynaecoloog?

Nu we al weten welke symptomen zorgwekkend zijn, is het goed om te weten wat de gynaecoloog doet als hij of zij ze opmerkt. De meest voorkomende ziekten die de gynaecoloog behandelt zijn, na het bestellen van onderzoeken:

  • vaginale infecties,
  • baarmoederpoliepen,
  • erosies van de baarmoederhals,
  • hyperplasie van het slijmvlies,
  • onvruchtbaarheid,
  • hormoontekort veroorzaakt door de menopauze.

Zoals u ziet kunnen de aandoeningen sterk van elkaar verschillen, waardoor het belangrijk is geen enkel verontrustend symptoom te ontkennen of te negeren.

Wat doet een gynaecoloog?

Wat moet ik nog meer weten over de gynaecoloog?

Veel vrouwen vragen zich af of een gynaecoloog een ontlading kan afgeven. Er bestaat nog steeds het vreemde idee dat de gynaecoloog zo’n specifieke specialist is dat vaak wordt vergeten dat hij of zij gewoon een arts is die natuurlijk een ontslag kan en moet geven als dat nodig is om te herstellen.

Het is ook nuttig te weten hoe ziekten van het geslachtsorgaan het meest worden behandeld. PCOS, kleine cysten, onvruchtbaarheid en aan de menopauze gerelateerde symptomen worden allemaal behandeld met vaginale pillen, die veel minder ingrijpend zijn dan het vooruitzicht van een procedure of operatie. Natuurlijk zijn er momenten waarop dit nodig is – met name in het geval van baarmoeder myomen, grote cysten en baarmoeder poliepen.

Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Gezondheid