Wat zijn de traditionele soepen voor kerstavond in Polen?

Wat zijn de traditionele soepen voor kerstavond in Polen?

In Polen zijn geen twee kerstavondtafels hetzelfde – elk gerecht is op een unieke manier bereid. Misschien wel de grootste verschillen zitten in de soepen; dit gerecht, dat traditioneel het begin van het diner vormt, wordt gemaakt met een verscheidenheid aan verschillende ingrediënten – van groenten tot vis tot fruit. Voor wie dit speciale diner plant, stellen wij voor welke soep het beste past bij de Poolse traditie op kerstavond.

Onverslaanbare borsjt voor kerstavond

De onbetwiste koning van de kersttafel, ongeacht uit welke regio van Polen. Kerstavond borscht wordt traditioneel gemaakt op basis van zuurdesem van bieten, waardoor het een kenmerkende zure smaak krijgt. Verwarmend en kruidig, met toetsen van knoflook en marjolein, is het de perfecte start van een kerstdiner. Afhankelijk van de huiselijke traditie wordt het geserveerd met verschillende bijgerechten, zoals:

  • ravioli (in Krakau in boter gebakken, geserveerd op een apart bord)
  • krokiety
  • paszteciki
  • kulebiak
Borscht voor kerstavond

Soep op kerstavond? Zeker champignonsoep!

Champignonsoep op kerstavond is een absolute klassieker, die de essentie van Kerstmis vastlegt met zijn unieke aroma en textuur. De meest authentieke en traditionele versie bevat gedroogde wilde paddenstoelen (bij voorkeur eekhoorntjesbrood), maar kan ook met gewone paddenstoelen worden bereid. Hoewel het zeer populair is in alle delen van Polen, zijn er enkele verschillen in de bijgerechten waarmee het wordt geserveerd. De meest voorkomende opties hier zijn łazanki, aardappelen en ook croutons.

Welke soep voor kerstavond?

Vissoep op kerstavond? Het is het proberen waard!

Vissoep voor kerstavondverschijnt op 24 december op tafel, maar niet zo vaak als rode borsjt met ravioli of champignonsoep. Hij komt het meest voor in West-Pommeren en Kasjoebië, wat begrijpelijk lijkt gezien de constante toegang tot verse vis van hoge kwaliteit in deze regio’s. Traditioneel wordt het bereid met stukjes karper die overblijven van andere gerechten – koppen, graten en staarten – maar in sommige huishoudens wordt gekozen voor een andere vissoort: Haring, kabeljauw of forel. Voeg wat Italiaanse groenten toe en je hebt een uitstekend, substantieel gerecht dat niet onderdoet voor andere traditionele soepen voor kerstavond.

Kerst vissoep

Fruitsoep voor kerstavond – waaruit bestaat die?

Wij zijn meer gewend een compote van gedroogde vruchten te bereiden. In sommige delen van Polen, bijvoorbeeld in de regio Kujawy, is pruimensoep op kerstavond nog steeds een vast onderdeel van het kerstmenu. Zij wordt bereid op basis van gerookte kolenpruimen, waaraan zij haar karakteristieke rokerige en zelfs licht vlezige smaak dankt. Het wordt meestal zoet geserveerd met knoedels. Een variant is de Silezische moczka, die wordt gemaakt van peperkoek die met vloeistof (bv. bier), noten en walnoten zacht is gemaakt. Interessant is dat de oudste versie van dit gerecht geen zoete dranken gebruikte om de pittige smaak van het deeg aan te vullen, maar… vissenkopbouillon of groentebouillon.

Traditionele Kerstavond Soep – Amandelsoep

Misschien wel de meest ongewone, maar toch traditionele kerstavond soep wordt zoet geserveerd. Het wordt geserveerd als een dessert aan het einde van het feest, in plaats van het droge gerecht waarmee we soepen gewoonlijk associëren. De basis is een dunne, vla-achtige pudding van melk, suiker en aardappelmeel, op smaak gebracht met kaneel en vanille. Vroeger was het alleen verkrijgbaar in de huizen van de rijken, omdat amandelen een schaars en luxueus goed waren. Hoewel de waarde ervan inmiddels is veranderd, heeft amandelsoep toch geen vaste plaats gekregen in de Poolse huishoudens en is het eerder een zeldzaamheid dan een dagelijkse maaltijd geworden

Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Keuken