Wat doet een cardioloog en wie is hij of zij?

Wat doet een cardioloog en wie is hij of zij?

Bijna de helft van alle sterfgevallen in ons land wordt veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Polen zijn huiverig om voor hun hart te zorgen en vermijden zoveel mogelijk een bezoek aan de dokter. Een vroege diagnose is belangrijk om de nare gevolgen van hartaandoeningen, die uiteindelijk zelfs dodelijk kunnen zijn, te voorkomen. Waarom is het belangrijk om uw hart regelmatig te laten controleren en naar welke arts moet u gaan als u merkt dat er iets mis is met uw hart?

Wie is een cardioloog en wat doet hij of zij?

Een cardioloog houdt zich niet alleen bezig met aangeboren hartafwijkingen, maar ook met hart- en vaatziekten, die veel ongemak veroorzaken en de belangrijkste doodsoorzaak zijn in ons land. Aan de hand van niet-invasieve onderzoeken zoals ECG of Echo kan deze arts een eerste diagnose van het probleem stellen en een passende behandeling aanbevelen.

Regelmatige bezoeken aan de cardioloog zijn belangrijk, vooral voor mensen met hoge bloeddruk. Zij maken een constante controle van het hart- en vaatstelsel mogelijk en zorgen voor een goede behandeling in elk stadium van de ziekte.

Cardioloog - wat hij doet

Een verwijzing naar een cardioloog kan plaatsvinden tijdens een bezoek aan de huisarts. Als u weinig tijd hebt, is het raadzaam een privé-afspraak te maken; een verwijzing is dan niet nodig. U moet er wel rekening mee houden dat als u voor een betaalde afspraak gaat, eventuele aanvullende onderzoeken niet door het ziekenfonds worden vergoed.

Wanneer moet u naar een cardioloog?

De meesten van ons associëren hartaandoeningen met hevige pijn op de borst. Dergelijke symptomen, vooral als ze verergeren na inspanning, zijn een absolute indicatie voor een dringend bezoek aan de cardioloog. Helaas ontwikkelen hart- en vaatziekten zich heel vaak asymptomatisch of veroorzaken ze klachten die niets met het hart te maken hebben.

Ongebruikelijke symptomen die het gevolg kunnen zijn van hart- en vaatziekten

  • kaakpijn
  • bloedend tandvlees,
  • slechte adem,
  • pijn in de arm

Typische symptomen van ziekten van het hart en de bloedsomloop

  • pijn op de borst,
  • kortademigheid,
  • hartkloppingen
  • snelle vermoeidheid,
  • flauwvallen,
  • duizeligheid.

Wanneer naar een cardioloog?

U moet absoluut altijd naar een cardioloog gaan als u vermoedt dat uw klachten worden veroorzaakt door hart- en vaatproblemen. Een goede cardioloog kan snel een diagnose stellen en de kwaliteit van leven verbeteren door een passende behandeling in te stellen.

Wanneer naar een cardioloog?

Cardioloog – wat doet hij of zij en hoe verloopt het bezoek?

Veel mensen vragen zich af wat een bezoek aan een cardioloog inhoudt voordat ze er een bezoeken. In feite verschilt het niet veel van een doorsnee bezoek aan een arts. Het eerste wat de cardioloog moet doen is een zo grondig mogelijke anamnese afnemen. Vervolgens wordt de bloeddruk van de patiënt gemeten en wordt er goed geluisterd.

Wat onderzoekt de cardioloog?

De cardioloog onderzoekt vooral het hart. Daarvoor kan hij of zij gespecialiseerde tests gebruiken, zoals een ECG. Hiermee kan nauwkeurig worden beoordeeld hoe het hart functioneert. Als ziekten van dit orgaan worden vermoed, worden aanvullende tests gedaan zoals:

  • Hart Holter,
  • ECG Holter,
  • Inspanningstesten.
  • Hart echo,
  • ULTRASOUND.
Hoe een bezoek aan een cardioloog eruit ziet

Alleen een volledige diagnose maakt een definitieve beoordeling van ons cardiovasculaire systeem mogelijk. Zo kunnen we een doeltreffende farmacologische behandeling instellen of, indien nodig, gespecialiseerde procedures uitvoeren. Alles hangt echt af van de gediagnosticeerde ziekte.

Waarom mag een bezoek aan de cardioloog niet worden uitgesteld?

Hoe later u een specialist bezoekt, hoe kleiner de kans op genezing – het is de moeite waard dit in gedachten te houden de volgende keer dat u uw problemen gaat uitleggen. Hartproblemen worden vaak onderschat omdat ze aanvankelijk niet al te ernstig zijn.

Helaas is de zaak bij ernstige pijn op de borst al zeer ernstig en is onmiddellijke medische hulp vereist. Regelmatige bezoeken aan een specialist, in combinatie met zelfcontrole van de bloeddruk, zijn misschien geen 100% garantie voor een lang leven, maar ze voorkomen ongetwijfeld de onaangename gevolgen van hart- en vaatziekten, die in extreme gevallen eindigen in een snelle dood van de patiënt.

We moeten dit onthouden en zelfs schijnbaar triviale klachten die kunnen wijzen op hartproblemen niet onderschatten.

Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Gezondheid