Hoe lees je energielabels?

Hoe lees je energielabels?

De activiteiten van de Europese Unie hebben geleid tot de invoering van het energielabel op basis van verordeningen en richtlijnen. Hierdoor is het mogelijk om dezelfde apparaten, maar in verschillende apparaatcategorieën, met elkaar te vergelijken. Wat is het energielabel precies? Wat zijn de belangrijkste parameters op het energielabel en waarvoor zijn ze verantwoordelijk? Heeft de energieklasse van een product invloed op de rekening? De antwoorden op deze vragen vindt u in het volgende artikel, dat wij alle geïnteresseerde lezers willen uitnodigen om te lezen.

Wat is het energielabel?

Als we energielabels zouden definiëren, zouden we kunnen concluderen dat het stickers of etiketten zijn die op huishoudelijke artikelen te vinden zijn. Zij informeren ons over alle technische parameters van de apparaten. Op basis daarvan kunnen we de verschillende eigenschappen vergelijken en een definitieve beslissing nemen over de aankoop van het apparaat. Het energielabel maakt het mogelijk te berekenen hoeveel elektriciteit een bepaald apparaat zal verbruiken.

energielabel

Vermeldenswaard is dat energielabels in elk land hetzelfde zijn (geldt voor EU-landen). Dit type etikettering is bijvoorbeeld te vinden op wasmachines, vaatwassers, koelkasten, airconditioners, lampen, televisies en wasdrogers. Zij moeten informatie bevatten over de energieklasse van het apparaat. Deze wordt aangeduid met letters van A (de meest efficiënte apparaten) tot G (de minst efficiënte).

Hoe leest u het energielabel?

Vraagt u zich af hoe u energielabels moet lezen? Wij geven u het antwoord! De energie-efficiëntieklasse informeert ons over de volgende parameters: functieprestaties, stroomverbruik, geluidsemissieniveau, verbruik van hulpbronnen, energie-efficiëntieklasse. Afhankelijk van individuele behoeften kunnen ook andere aspecten relevant zijn.

De energielabels van producten tonen ons het jaarlijkse elektriciteitsverbruik. Dit varieert van A tot G, zoals we in de vorige paragraaf schreven. Bij apparaten zoals televisies en radio’s is het stroomverbruik in de uit-stand het belangrijkst. Deze parameter vertelt ons hoeveel elektriciteit een apparaat verbruikt wanneer het alleen in stand-by staat (aangesloten, niet in gebruik). Het is de moeite waard om op het energielabel te letten, aangezien geadverteerde beweringen over energiebesparing in de praktijk niet altijd opgaan.

We leveren niet alleen een directe bijdrage aan de bescherming van ons milieu, maar kunnen ook een optimale keuze maken wat betreft apparatuur. Daardoor kan de elektriciteitsrekening aanzienlijk omlaag. In het geval van koelkasten gaat het om de werkingscapaciteit, die ook op het etiket wordt vermeld. Door het jaarlijkse elektriciteitsverbruik te analyseren, kunnen we berekenen hoeveel we voor elektriciteit zullen betalen. Het volstaat aan te nemen dat 1kW ongeveer 65 cent kost en vervolgens de respectieve waarden met elkaar te vermenigvuldigen.

Energieklasse en rekeningen

Voor veel mensen is energie-efficiëntie belangrijk vanwege de zorg voor het milieu. Als het gaat om minder elektriciteitsverbruik is dit aspect bijzonder relevant. De overgrote meerderheid van de klanten besteedt echter aandacht aan deze parameter omdat er een mogelijkheid is om geld te besparen op de rekeningen. Maar is dit echt waar?

energie-etikettering van producten

Allereerst moeten we ons bewust zijn van het feit dat hetzelfde model wasmachine met een B-klasse in plaats van een C-klasse beslist duurder kan zijn. Daarom moeten we de nodige berekeningen maken om na te gaan hoe lang het duurt om de investering terug te verdienen. Het energielabel zal ons daartoe zeker in staat stellen. Vaak zal de besparing slechts een illusie zijn, omdat het prijsverschil pas na enkele jaren, wanneer het tijd is om een nieuw apparaat te kopen, wordt goedgemaakt.

Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Huis