Wat loop je in de winter en hoe kleed je je voor het hardlopen?

Wat loop je in de winter en hoe kleed je je voor het hardlopen?

Hardlopen is een fysieke activiteit die niet alleen in de lente en de zomer kan worden gedaan, maar ook in de winter. Dan heb je de juiste kleding nodig om je te beschermen tegen de lage temperaturen buiten. Het kiezen van de juiste outfit is niet alleen cruciaal voor professionals, maar ook voor amateur hardlopers. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan welke hardloopkleding het beste is voor de winter.

Wat kun je in de winter hardlopen? Winter hardloopkleding

Hardlopen is een vrij intensieve vorm van fysieke activiteit. Het lichaam van elke hardloper genereert tijdens deze activiteit een grote hoeveelheid warmte. Terwijl ik in de zomer meestal geen probleem heb om voor een goede ventilatie te zorgen, kan het in de winter bijzonder moeilijk zijn om de juiste thermische balans te vinden.

Natuurlijk is het belangrijk om je niet te warm of te koud te kleden voor het hardlopen. Het beste is om kleding te kiezen die typisch is ontworpen voor hardlopen in de winter. Wat mag dus niet ontbreken in de garderobe van een winterloper? Uiteraard kledingstukken als:

  • een jas,
  • schoenen,
  • broeken,
  • sokken,
  • handschoenen,
  • muts
Winter hardloopjas

Winterhardloopjas

Een winterhardloopjack moet je natuurlijk warm houden, maar het is even belangrijk dat het overtollige warmte afvoert. Een membraanjack kan een goede keuze zijn. Het beschermt het lichaam effectief tegen ongunstige externe omstandigheden zoals wind, vorst en sneeuwval.

Membraanjas

Dit type jas is gemaakt van een speciaal materiaal – een membraan. Het bevat poriën die veel kleiner zijn dan waterdruppels, maar veel groter dan de grootte van de waterdampmoleculen die ontstaan tijdens intensief hardlopen. Dit betekent dat regen of sneeuw niet door de binnenkant kan dringen en dat overtollige warmte naar buiten wordt afgevoerd.

Dergelijke jassen bestaan meestal uit verschillende lagen, waarbij het membraan de eerste laag is. Er zijn vele soorten membraanjacks op de markt, dus het is de moeite waard om bij de aanschaf te kijken naar parameters als waterdichtheid en ademend vermogen. Op de markt gekochte jassen leveren misschien niet de beste prestaties.

Op koude dagen met sneeuw of regen is een membraanjack de beste keuze. Dit zijn jassen van groot kaliber, vaak hardshell jassen genoemd.

Softshell of windjack

Een ander aanbevolen type jas kan ook een windjack of een lichtgewicht softshell jas zijn. De eerste biedt zeer goede bescherming tegen de wind, de tweede eveneens. Een softshell jas biedt echter ook basiswarmte en betekent dat u niet te veel lagen kleding hoeft aan te trekken.

De softshell jas combineert de eigenschappen van de laatste lagen. De buitenkant is gemaakt van een zeer soepel materiaal dat een barrière vormt tegen de wind. De binnenkant daarentegen is gemaakt van een zachte, fleece-achtige isolatie. De naam – softshell – is bedoeld om duidelijk te maken dat het om een jas gaat in tegenstelling tot hardshell-jacks.

Dit type jas moet worden gedragen op relatief droge dagen, zonder regen of sneeuw, maar met vorst, kou en wind. Door het gebruikte materiaal zijn ze goed geschikt voor dergelijke buitenomstandigheden.

Hardlopen in de winter - hoe te kleden?

Sweatshirt voor hardlopen

Een sweatshirt iseen belangrijke laag voor hardlopen in de winter. Het jack moet het lichaam isoleren. Het moet relatief dun zijn. Zijn belangrijkste functie is het bovenlichaam warm houden, niet oververhitten, dus mag het niet te dik zijn. Het is raadzaam een sweatshirt te dragen met een hoge kraag en ritssluiting. Dit beschermt uw nek tegen de kou.

Winterhardloopbroek

Een ander belangrijk onderdeel van de winteroutfit van elke hardloper is natuurlijk de broek. Maar welke winter hardloopbroeken zijn het beste? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar in dit geval loont het om voor een legging te gaan.

Leggings zijn ideaal voor hardlopen in de winter. Ze sluiten zeer nauw aan op het lichaam, zodat ze de hardloper op geen enkele manier hinderen bij het beoefenen van zijn sport (u hoeft niet bang te zijn dat ze blijven haken aan uitstekende takken van bomen en struiken, bijvoorbeeld). Natuurlijk moeten dergelijke leggings van wat dikker materiaal gemaakt zijn. Ze moeten aan de binnenkant een extra laag wol bevatten, die bij lage temperaturen voor voldoende warmte zorgt.

Als de buitentemperaturen echter erg laag zijn, is het een goed idee om een extra laag thermisch actief ondergoed onder de legging te doen, zodat je benen niet bevriezen tijdens het hardlopen.

Winter hardloopsokken en -schoenen

Let er bij het kiezen van hardloopschoenen voor de winter op dat ze een weerbestendig membraan hebben, zodat de koude grondtemperatuur niet naar binnen dringt. Omdat winterhardloopschoenen geen extra isolatie bevatten, is het een goed idee om de juiste sokken te kopen om de schoen zo warm mogelijk te houden.

Winter hardloopsokken moeten natuurlijk vrij dik zijn, want alleen zo’n product houdt de voeten ook bij lage buitentemperaturen optimaal op temperatuur.

Winter hardloopschoenen

Handschoenen en een muts voor hardlopen in de winter

In de winter verliezen de handen vrij snel hun temperatuur. Daarom is het goed om tijdens het hardlopen voor de juiste handschoenen te zorgen. Ze mogen echter niet te warm zijn, want de warmte die het lichaam genereert tijdens het hardlopen is vrij hoog, zodat bijvoorbeeld skihandschoenen gewoon te warm kunnen zijn. In dit geval kunt u het beste dunne hardloophandschoenen kopen die de test tijdens de winterse lichaamsbeweging zeker zullen doorstaan.

Een winterhardloopmuts daarentegen moet gemaakt zijn van een vrij warm materiaal, maar wel van een materiaal dat overtollig vocht naar buiten afvoert. Als het buiten niet te koud is, kunt u een iets dunnere muts of een speciale hoofdband voor hardlopen in de winter kopen.

Hardlopen in de winter met de juiste outfit

In de winter is een van de belangrijkste elementen van het hardlopen juist de kleding. Met de koude, soms ijzige temperaturen buiten, moet je je volgens bovenstaande tips warm genoeg kleden. Zo zijn we op alle weersomstandigheden voorbereid. Bij koude temperaturen moet je ook denken aan zaken als een hardloopshirt, thermisch ondergoed of een muts en handschoenen.

Hardlopen in de winter is een relatief veeleisende sport. De juiste hardloopoutfit, de juiste fysieke en mentale voorbereiding voor en direct na de training zijn belangrijke elementen.

Hardlopen in de winter – samenvatting

  1. Bij hardlopen in de winter moeten we de basiselementen in gedachten houden. Aan de ene kant moet je winter hardloopkleding goede ventilatie bieden en je tegelijkertijd beschermen tegen wind, vorst of sneeuw.
  2. Voor hardlopen in de winter mag het jack niet te dik zijn. Voor wintertrainingen raden wij een membraanjack aan. Dat heeft een speciale coating met poriën die veel kleiner zijn dan waterdruppels. Dit maakt het jack waterafstotend, want waterdruppels kunnen niet binnendringen, terwijl tegelijkertijd de waterdampmoleculen die tijdens de training ontstaan, gemakkelijk kunnen ontsnappen.
  3. Als u in de winter hardloopt, raden wij u aan een pet op uw hoofd te dragen. De meeste warmte die tijdens het sporten vrijkomt, ontsnapt via het hoofd.
  4. Kleding voor hardlopen in de winter omvat ook leggings van iets dikker materiaal. Deze omhelzen het lichaam en mogen de hardloper niet hinderen.
  5. Of u in de winter in de juiste kleding gaat hardlopen, hangt vaak af van de weersomstandigheden buiten. Zorg ervoor dat je het niet te warm of te koud hebt en bescherm jezelf tegen ijzige wind, sneeuw of regen.
Volg Vrouwen Wereld op Google News! Blijf op de hoogte! Volg

Tess Jansen

Zie meer: Sport